Leksykon owoców jagodowych

Właśnie rozpoczyna się wyczekiwany przez większość z nas sezon na owoce jagodowe. Jego początek zwiastują czerwone truskawki, a zanim się obejrzymy pojawią się także borówki, jagody, porzeczki i agrest. Sezon poznamy także po tym, że spadną ceny owoców jagodowych. Pod lupę bierzemy truskawki, agrest i borówki amerykańskie, by dowiedzieć się o nich więcej.

Gatunki owoców jagodowych

Rośliny jagodowe to takie, których owocem jest jagoda. Ich lista jest imponująca, a zarazem dość nieoczywista. Znajdziemy na niej m.in: truskawki, borówki, jagody, maliny, agrest, porzeczki, poziomki, winogrona czy jeżyny. Brzmi i swojsko, i smakowicie? A na dodatek owoce jagodowe są bardzo zdrowe! Żeby jednak nie było idealnie, wszystkie one są dość nietrwałe, warto więc wiedzieć, jak wybierać je na stoiskach, jak długo i w jakich warunkach przechowywać. Tego wszystkiego i znacznie więcej można dowiedzieć się z leksykonu: https://www.kaufland.pl/asortyment/produkty-spozywcze/owoce/owoce-jagodowe.html.

Truskawki, czyli najpopularniejsze owoce jagodowe

Truskawki są niewątpliwie najbardziej popularnym rodzajem owoców jagodowych w Polsce. Rodzime plantacje zalicza się do pierwszej dziesiątki największych producentów truskawek na świecie i równocześnie do grupy czołowych producentów w Unii Europejskiej. Jemy je najczęściej na surowo, robimy kompoty, dżemy i pieczemy ciasta z nimi w roli głównej. Najzdrowsze są oczywiście świeże. Truskawki są bogate w błonnik, witaminę C i potas.

Borówki amerykańskie z polskich pól

Borówka amerykańska dostępna w polskich sklepach już od dawna nie musi podróżować do nas przez ocean. Pierwsze uprawy powstały w latach 90. Dziś w produkcji tego owocu jagodowego Polska niemal nie ma sobie równych. 85% borówek amerykańskich, które rosną w naszym kraju, trafia na rynki zagraniczne, a w całej Europie „eksportowego kroku” dotrzymuje nam tylko Hiszpania. Borówki amerykańskie to wspaniałe źródło witamin oraz makro- i mikroelementów.

Owoce jagodowe z krzaczka, czyli agrest

Polski agrest owocuje w pierwszej połowie lipca. Wszystkie jego kolory (a do wyboru jest biały, zielony, czerwony i różowy) łączy słodko-kwaśny smak, soczystość i bogactwo w pektyny, żelazo i witaminę C. By w sklepie kupić świeży agrest, warto zwracać uwagę na jego twardości. Dobrą wiadomością jest to, że właściwie przechowywany agrest jest jednym z najtrwalszych owoców jagodowych.

Superfoods!

Wszystkie owoce jagodowe – a poza wymienionymi jest ich przecież znacznie więcej – na uwagę zasługują nie tylko ze względu na smak, lecz także na walory prozdrowotne. Kryją w sobie istne bogactwo witamin oraz składników mineralnych, a na dodatek w większości są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. W owocach jagodowych znajdziemy na przykład duże ilości naturalnej witaminy C, znacznie większe niż w cytrusach. A poza witaminami i składnikami mineralnymi, są one skarbnicą antyoksydantów. Śmiało zaliczamy je do superfoods!